marți, 21 iulie 2015

Sunt depresiv, am atacuri de panica - notiuni lejere


Pentru ca exista deja tendinta de auto-diagnosticare si un interes din ce in ce mai crescut de auto-informare cu scopul auto-diagnosticarii, iata cateva aspecte care poate va vor ajuta fie sa va clarificati, fie sa evitati presiunea unei auto-etichete (cu toate efectele negative care vin de aici), fie sa cautati ulterior "tratamentul" necesar.

Probabil ati auzit in jurul vostru cel putin o data pe cineva, un prieten, un coleg, o ruda spunand despre sine ca se afla intr-o depresie sau ca are atacuri de panica. Poate chiar tu te-ai exprimat la un moment dat asa, incercand sa descrii ce simti.

Termenii acestia pare ca au intrat intr-un limbaj uzual si au inceput treptat sa inlocuiasca emotii normale ca tristetea, deznadejdea, frica, etc. In mintea unui psiholog, psihoterapeut sau psihiatru cand tu spui despre tine ca esti depresiv sau ca ai atacuri de panica se aprind niste beculete si apare intrebarea: Depresie, depresie? Adica depresia aceea pe care o stim noi ca se diagnosticheaza sau ai niste stari depresive, esti mai trist, iar tu ti-ai pus eticheta singur: Sunt depresiv!

Bine sigur nu iti este, dar daca este vorba despre depresia "ca la carte" sau despre atacurile de panica din manual atunci e ceva mai neagra situatia, nu neaparat taciune :). Cu alte cuvinte, este vorba despre intrarea in sfera patologica.


Atunci cand se pune un diagnostic la nivel psihic, exista niste manuale pe care se uita toti specialistii: DSM V sau ICD-10 fiind cele mai cunoscute. Aceste manuale sunt ca un ghid, pe ele le poti gasi si pe internet - uite link-urile:

DSM V: http://www.terapiacognitiva.eu/dwl/dsm5/DSM-5.pdf

ICD-10: http://www.who.int/classifications/icd/en/bluebook.pdf

Astfel, daca vrei sa te informezi mai mult sau te afli in procesul unei auto-diagnosticari, poti intra pe aceste manuale, cauti sectiunea tulburarilor depresive sau anxioase (atacuri de panica) si gasesti criteriile dupa care se pune un diagnostic sau altul. Vei observa ca pentru fie categorie in parte exista multe alte subcategorii sau forme ale tulburarilor respective, fiecare cu descrierea sa.

Acest demers al tau nu inlocuieste recomandarea clara de a consulta un specialist, el fiind cel care stie sa interpreteze cel mai bine simptomele pe care le ai si sa puna un diagnostic avizat, desigur daca este cazul.

PS: Sunt multe de spus si cred ca voi reveni cat de curand cu un articol despre etichete si diagnostice, cum ne seteaza ele comportamental si mental spre drumuri tare incalcite, desi vizam cu ele clarificarea, simplificarea demersurilor;


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Feedback? :)