joi, 30 iulie 2015

Cateodata planetele se aliniaza

Cateodata planetele se aliniaza...sau mai bine zis cateodata avem nevoie si de noroc in planurile, proiectele si visele noastre. Pentru ca simt in ultima  vreme o aliniere nevoita, nerugata si neasteptata a planetelor pe anumite axe, mi-a venit ideea sa cercetez putin conceptul norocului.
http://www.vanishingtattoo.com/tds/tattoos_designs_symbols_four_leaf_clover_inspiration.htm

Stiu ca exista si am si cunoscut persoane, cursanti, clienti care traiesc pe seama norocului, au o relatie cu el, il invoca, daca ar exista si incantatii, atunci cu atat mai bine. Ele asteapta ceva - probabil o aliniere, sa vina din exterior un stimul, de regula favorabil, care sa schimbe, sa revolutioneze, sa aduca ceva bun pentru sufletul omului. Aici as adauga eu ceva (interpretarea mea): ca si cum doar de acolo se mai poate face ceva (in bine) pentru bunastarea si dezvoltarea personala.

Si intr-un fel acesta este norocul. Ceva exterior fiintei, imprevizibil, asupra caruia nu ai control, care determina, care are efecte bune sau rele (ghinion). De multe ori este legat de soarta sau destin, adica este predeterminat si nu ai cum sa-l schimbi, influentezi. Carl Jung vorbeste despre sincronicitate - o coincidenta semnificativa, care poate sa ne duca cu gandul la noroc.

Norocul se pare ca are si o conotatie personala. Probabil ca ati auzit in jur sau chiar si noi la un moment dat am afirmat despre propria persoana sau despre altcineva: sunt norocos, sunt atat de ghinionist sau la norocul meu...

Freud si Sartre considera ca aceste credinte in noroc au legatura cu atribuirea controlului fata de evenimentele de viata si refuzul asumarii responsabilitatii. Se pare ca exista si notiunea de psihologia norocului, cercetari si studii stiintifice.

Dar, daca noi am fi cei care aliniem planetele si aducem norocul? Este greu? Cu siguranta! Inseamna asumarea responsabilitatii? Da.

Richard Wiesman aduce argumente legate de acest aspect la "crearii propriului noroc" definind 4 principii ale persoanelor fauritoare de noroc:
  • Fauritorii de noroc maximizeaza fiecare oportunitate si sansa. O identifica rapid si lucreaza cu ea;
  • Fauritorii de noroc isi asculta intuitia;
  • Fauritorii de noroc sunt optimisti, se asteapta la un succes;
  • Fauritorii de noroc transforma esecurile in oportunitati de invatare;
    • Fauritorii de noroc cred despre sine ca sunt norocosi (apropo de etichetele pozitive/ negative si cum ne influenteaza ele). 
Si ca sa nu va mai plictisesc prea mult cu norocul, atat va mai spun legat de obiectele norocoase: superstitiile legate de obiecte scad tensiunea si cresc performanta si increderea in sine, fiind o metoda de gestionare a situatiilor stresante (mai multe cititi voi de prin link-uri).

Concluzie: Nu mai asteptati norocul, ci fiti activi si cautati-l, fauriti-l!!!! :)

sursa foto: www.flickr.com



PS: Link-uri pentru norocosi:

http://www.richardwiseman.com/resources/The_Luck_Factor.pdf
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2224473/Feeling-lucky-The-scientific-proof-DO-make-luck.html
http://www.scientificamerican.com/article/as-luck-would-have-it/
http://www.livescience.com/8392-superstitions-bring-real-luck-study-reveals.html 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Feedback? :)