marți, 31 martie 2015

Grupul psihoterapeutic sub lupă



Atunci când auzi de grup psihoterapeutic, ce îți trece prin minte? Gravitate, probleme, multă lume, împărtășire, vorbit în public, timiditate, păreri, diversitate, necunoscut? Cu siguranță nu este simplu sa iei decizia să participi la un astfel de grup și este absolut normal. Într-un fel este vorba despre a ieși din zona de confort, de a te provoca la nivel interior și nu în ultimul rând să te lași văzut de ceilalți, să le permiți accesul la o parte din tine. Desigur, apar și diferite întrebări: cum va fi?, ce se întâmplă acolo?, de ce durează atât de mult?.
Sursa foto: http://suetonio-1d.blogspot.ro/2011/05/trabalho-de-filosofia-n23-e-n25.html
Întrebarea de bază: Merită? DA, oricând aș răspunde DA la această întrebare. Pentru a aduce mai multă lumină în procesul tău decizional, iată mai multe detalii:

La ce să te aștepți când intri într-un grup psihoterapeutic?

Vor fi cel mult 10 persoane. Grupul este închis, adică persoanele care sunt prezente la prima ședință, vor fi prezente și la ultima ședință.

Grupul va fi condus de un psihoterapeut, care are rolul să faciliteze și să medieze discuțiile grupului.

Vei contribui la regulile și organizarea grupului, alături de ceilalți membri.

Membrii grupului aleg la începutul fiecărei ședință tema de discuție.

Fiecare persoană își va împărtăși experiența personală dacă se simte pregătit să o facă, nu este obligat.

Vei primi feedback, încurajări sau soluții de la ceilalți membri ai grupului, dacă s-au confruntat și ei cu aceeași provocare.

Cu cât mai diferite viziunile membrilor, cu atât mai multe soluții.

Atmosfera este una informală, relaxată.

De ce nu este suficientă o singură ședință?
Pentru că dezvoltarea personală are loc treptat, pe măsură ce grupul se deschide din ce în ce mai mult, pe masură ce grupul se încalzeste. In primele sedinte, membrii grupului trec printr-o perioada de acomodare unul la celalalt, sunt precauti, studiaza limitele, se studiaza unii pe ceilalti, stabilesc primele relatii. De obicei continutul adus in grup este unul mai putin profund emotional. Pe masura ce sedintele trec, fiecare membru devine mai autentic si aprofundeaza teme emotionale din ce in ce mai complexe, ceea ce face ca dezvoltarea sa fie din ce in ce mai profunda. O schimbare la nivel emotional profund este durabila in timp.

Cu ce te vei surprinde in urma participarii la un grup psihoterapeutic?

Te vei surprinde gandindu-te la feedback-urile primite.

Te vei surprinde incercand comportamente noi.

Te vei surprinde fiindu-ti dor de sedintele de grup.

Te vei surprinde avand un sentiment de liniste dupa sedinte.

Ce parere ai, s-a mai luminat drumul catre decizia pe care o ai de luat? Daca aveti si alte intrebari le astept in comment-uri.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Feedback? :)