Indiferent cat de mult iti place sau esti deschis catre schimbare, cand vine acel moment tot te incearca niste furnicaturi, creste tensiunea, nu ai stare, esti agitat. Toate transmit acelasi lucru: schimbarea nu este simpla si pare ca exista o forta in sistemul nostru care ne trage spre stabilitate si constanta. Cu cat schimbarea este mai mare si prin urmare implica mai multe riscuri, cu atat aceasta forta de conservare prinde putere.
Ti-e frica de schimbare? Foarte bine si mie imi este! Inseamna ca ceea ce urmeaza sa se intample este important, valoros, iar frica este acea forta conservatoare care va avea grija sa iei toate deciziile in asumare de cauza. Frica este cea care aduce cu sine procesul de analiza, de cantarire a beneficiilor si evaluare a riscurilor. Tot ea ne impinge la a gasi solutii creative, care impaca pe de o parte posibilul cu imposibilul. Din frica ne pregatim interior, iar pregatirea aceasta este cea care ne va sustine pe parcursul schimbarii pana cand ajungem acolo unde ne-am dorit. Pe de alta parte, frica nu este inamicul schimbarii, ci ea poate sa fie intensa si legata de stabilitate si continuitate - mi-e frica de ce s-ar putea intampla daca voi continua asa. In concluzie, frica are cele mai bune intentii pentru noi, iar daca stim sa o gestionam, atunci o vom traduce si in cele mai bune rezultate.
Am observat ca frica este cea mai intensa inainte de primul pas al procesului de schimbare, urmand usor sa descreasca pe masura ce inaintam si apare o oarecare obisnuinta.
Astfel pentru acest prim pas cand iti bate tare, tare inima:
0. Pregateste-te!
1. Inspira adanc!
2. Aminteste-ti motivele pentru care ai nevoie de schimbare!
3. Aduna-ti resursele interioare si ține aproape de tine curajul!
4. Deschide bine ochii si fa pasul!
Ai supravietuit, vezi ce urmeaza.
sursa foto 1: pilotfire.com